Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Η Ανάληψη στον Ουρανό, στην αρχαιότητα και στον Χριστιανισμό - L'Ascensione al Cielo, nell'antichità e nel cristianesimo

Η Ανάληψη εις τους ουρανούς του Ιησού αντί της Αναλήψεως εις τους ουρανούς του Διονύσου, του Ύλλου, του Ηρακλέους και του Απολλωνίου

 

Χριστιανική ιστορία

Η Ανάληψη εις τους ουρανούς

Μετά την ανάστασή του και την εμφάνισή του εις την Μαρία, ο Ιησούς αναλήφθηκε εις τους ουρανούς. 

Ελληνική μυθολογία, προκατακλυσμιαία ιστορία

Η Ανάληψη εις τους ουρανούς

  Ο Διόνυσος ανεβάζει την Σεμέλη από τον Άδη και μαζί της ανεβαίνει εις τον ουρανό. Επίσης ο Διόνυσος ανεβάζει εις την κορυφή του όρους της Νάξου, την Αριάδνη και μετά ανεβαίνουν μαζί της εις τον ουρανό.

  Ο Ύλλος κατά τη μυθολογία υιός του Ηρακλέους που τον απέκτησε με την Νύμφη Μελίτη, την θυγατέρα του ποταμού Αιγαίου. Ο οποίος έδωσε το όνομά του εις τη πόλη Ύλλη και εις το Υλλαϊκό λιμάνι της Κερκύρας, και παντρεύθηκε την Ιόλη.

  Όταν άναψε μεγάλη πυρά και μπήκε εντός της για να καεί, τότε ένα σύννεφο εμφανίσθηκε και τον άρπαξε, το οποίο τον μετέφερε πλησίον των θεών όπου έγινε αθάνατος, εκεί συμφιλιώθηκε με την Ήρα και παντρεύτηκε την θυγατέρα της από τον Δία, την Ήβη.

  Και ο Ηρακλής όταν υπέφερε μαρτυρικά από τους πόνους του δηλητηρίου του Νέσσου, ζήτησε από τους συντρόφους του να μαζέψουν ξύλα, για να ανάψει φωτιά. Ήθελε να μπει εις την φωτιά ώστε να λυτρωθεί από τους φρικτούς πόνους. Έτσι όταν ήσαν όλα έτοιμα και ο Ηρακλής είχε ανέβει επάνω περιμένοντας καρτερικά τον θάνατο που θα του έφερνε την λύτρωση, ξαφνικά ακούσθηκε μια δυνατή βροντή εις τον ουρανό. Ταυτόχρονα εμφανίσθηκε μια νεφέλη η οποία «ανήρπασε» τον Ηρακλή εις τον ουρανό, όπου τον οδήγησε εις τα δωμάτια του Ολύμπου, την κατοικία των Αθανάτων. 

 Ο Απολλώνιος ο Τυανεύς το 100μ.Χ. υπεραιωνόβιος πια ευρίσκετο εις την Κρήτη, εκεί επήγε και εισήλθε εις τον ναό της Δικτύννου Αρτέμιδος απ’ όπου και αναλήφθηκε εις τους Ουρανούς, ενώ βοή αδουσών έλεγε «άφηκε την γην και ανήλθεν εις τους Ουρανούς». Κατ’ άλλους αναλήφθηκε ευθύς εισερχόμενος εις τον ναό της Αθηνάς εις την Λίνδο, της Ρόδου. 

Απόσπασμα από το βιβλίο «Αναμνήσεις από το μέλλον του χθες», 2019.

 

 Η βιβλιογραφία αποκρύπτεται, επειδή αναπαράχθηκαν άρθρα του συγγραφέως άνευ αναφοράς του ονόματός του, της ιστοσελίδος αλλά και του βιβλίου «Η Μυθολογία και η λαϊκή παράδοση εις την πανίδα της πατρίδος μας» 2019.

 - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου