Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Ο μαγικός ήχος της σάλπιγγος εις την αρχαιότητα & τον χριστιανισμό - The magic sound of the trumpet in antiquity & Christianity

Ελληνική μυθολογία, προκατακλυσμιαία ιστορία

Ο μαγικός ήχος της σάλπιγγος του Ηγέλεως όπου νικά τους εχθρούς του, ο μαγικός ήχος της σάλπιγγος του Τρίτωνος που βοηθάει εις την αποχώρηση των υδάτων του κατακλυσμού και ο  μαγικός ήχος της σάλπιγγος του Τρίτωνος που τρέπει σε φυγή τους Τιτάνες κατά την Τιτανομαχία [κατά τον Οβίδιο]

 

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Εσωτερική και εξωτερική αστρολογία, O χορός και η μουσική - Indoor and outdoor astrology, Dance and music


Στα
τέλη της εφηβείας μου, το πρόγραμμα των μαθημάτων είχε αρχίσει και γινόταν αρκετά ζόρικο, ενόψει των εξετάσεων για το πανεπιστήμιο. Έτσι για να ανταπεξέρθω χρειαζόταν να σταματήσω κάποια από τις εξωσχολικές μου δραστηριότητες που εκείνο τον καιρό ήταν ο χορός και η μουσική. Ο κλήρος

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Τα «δρακόσπιτα», της Melitas - Le case dei draghi, da Melitas

[ η φωτογραφία προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα : http://envifriends.blogspot.gr/2014/03/blog-post.html ]

Τα «δρακόσπιτα», της Melitas - Le case dei draghi, da Melitas
Τα τελείως ιδιόμορφα αυτά κτίσματα ο λαός τα ονομάζει «δρακόσπιτα».
Η λέξη δράκος έχει τη ρίζα της στο ρήμα «δέρκομαι» που υποδηλώνει εκείνον ο οποίος έχει οξύ και διαπεραστικό βλέμμα, ή εκείνον που καταπλήσσει με το βλέμμα του.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Ακόμη ένα δείγμα ότι η ιστορία πρέπει να ξαναγραφτεί, Παναγιώτης Δαρίβας - Another example that history must be rewritten, Panagiotis Darivas


Ακόμη ένα δείγμα ότι η ιστορία πρέπει να ξαναγραφτεί

 

 Ας γράψουμε για την Αργώ και τους αργοναύτες. Το πλήρωμα της Αργούς ήταν επίλεκτο. Συμμετείχαν σε αυτό ημίθεοι και ήρωες, από τους οποίους ορισμένοι είχαν θεϊκές ικανότητες. Ενδεικτικά αναφέρω τον Λυγκέα, για τον οποίο ο Ορφέας αναφέρει στα Αργοναυτικά τα παρακάτω: «Ο Λυγκέας, μόνος αυτός απ' όλους τους ανθρώπους, έβλεπε με μάτια διαπεραστικά τα πλέον απομακρυσμένα βάθη του αιθέρα και της θάλασσας και τα βάραθρα του Πλούτωνα που ζει κάτω από τη Γη».

  Ο Λυγκέας είχε μυηθεί στα Ελευσίνια Μυστήρια, τα οποία παρείχαν ανεκτίμητες γνώσεις, γνώσεις που δεν τις ξέρουμε .Τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε λίγες από αυτές. Επομένως, ο Λυγκέας θα χρησιμοποιούσε κάποια συσκευή, η οποία με τις ειδικές ακτίνες που διέθετε μπορούσε να εισχωρεί παντού και να βλέπει τα πάντα, όπως σήμερα διαθέτουμε τις ακτίνες Χ για να ακτινογραφούμε το ανθρώπινο σώμα.

  Θα πουν μερικοί υπερβολές. Θα τα αναλύσω σιγά - σιγά γιατί δυστυχώς το facebook χωρίς να με ρωτήσει με τα έσβησε όλα.

  Οι αρχαίοι είχαν πολιτισμό πολυ ανωτερο απο τον δικό μας . Τα μυστικά όμως υπήρχαν στα Ελευσίνια Μυστήρια. Εκεί διδάσκονταν κυρίως Ερμή και γενικά την πραγματική ιστορία του ανθρώπου. Ένα παράδειγμα, λέει ο Ερμής ότι ο Δίας έκανε ένα πλέγμα γύρω από την γη και στο οποίο είναι αποθηκευμένα τα πάντα που συμβαίνουν στην γη, είναι σαν μια βιντεοταινία.

  Πρόσβαση είχαν αυτοί που ήταν μυημένοι. Τώρα το ανακάλυψαν οι επιστήμονες και πάνω σε αυτό το πλέγμα λειτούργει το περίφημο Χααρπ που αλλάζει τις καιρικές συνθήκες, κάνει σεισμούς κ.λ.π..

  Θα τα αναλύσω αργότερα όπως θα αναλύσω ότι οι προγονοί μας δεν έκαναν μόνο αγάλματα για να λατρεύει ο απλός κόσμος (οι ίδιοι οι μυημένοι όπως ο Ηράκλειτος έλεγε ότι λατρεύουν ντουβάρια) αλλά έκαναν αγάλματα που αποθήκευαν γνώσεις. Θα πείτε παλαβά πράγματα γραφώ

  Θα σας απαντήσω όμως τότε, η μνήμη του υπολογιστή σας πως λειτουργεί; Από πυρίτιο είναι. Πυρίτιο είναι η άμμος.

  Απαντήστε πρώτα σε αυτό και μετά ειρωνευτείτε

 

Παναγιώτης Δαρίβας

Panagiotis Darivas

 

 - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

 

Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

το Γαϊδουράγκαθο μέσα από την μυθολογία και την λαογραφία, του Όμηρου Ερμίδη - the Thistle through mythology and folklore, by Homer Ermidis -il cardo attraverso la mitologiae folklore di Omero Ermide

 

 

 Εξώφυλλο του βιβλίου «Η χλωρίδα μέσα από την μυθολογία και την λαογραφία», 2019

 


 

  Αναφέρεται από τον Αριστοτέλη εις το έργο του «Περί των ζώων ιστορίαι» εις τον στίχο 655Α 19 και ο Θεόκριτος εις τον στίχο 7,140: «εν πυκνιναίσι βάτων τρύζεσκεν ακάνθαις». Ο Όμηρος εις το έργο του Οδύσσεια εις το Ε και εις τον στίχο 328 «ως δ’ ότ οπωρινός Βορέης φορέησιν ακάνθας άμ πεδίον». Ο Θεόφραστος ο φιλόσοφος εις το έργο του «Περί φυτών αιτιών» εις το στίχο 1,10,5 «άκανθα ινδική». Γνωστή στους αρχαίους και ως ηρύγγιον. Ίσως εκ της ερυγής [ρέψιμο], διότι Διοσκουρίδης [3.21] και Θεόφραστος [6.1.3] συνιστούσαν την ρίζα της κατά της φουσκοστομαχιάς.    

  Το γαϊδουράγκαθο ήτο ιερό φυτό του Άρεως.          

   Η Ακανθίδα ήτο θυγατέρα του Αυτονόου και της Ιπποδάμειας, και αδερφή του Ακάνθου. Και   για την κατασπάραξη του από τα άλογα του πατέρα του ακούγοντας τον θρήνον της οι θεοί την ευσπλαχνίσθηκαν  και την έκαναν φυτό όπου πήρε και το όνομά της. Ο Άκανθος ήτο υιός του Αυτονόου και της Ιπποδάμειας και αδερφός της Ακανθίδος.

  Ο Διοσκουρίδης αναφέρει για τα είδη του Αγκαθιού, πια από αυτά φύονται εις την Ελλάδα και πια όχι. Η ρίζα και η πόα του αγκαθιού χρησιμοποιούντο άλλοτε ως φάρμακο εσωτερικό και άλλοτε εξωτερικό λόγω της ενεχομένης βλέννας του. 

  Οι αρχαίοι ονόμαζαν πολλά ακανθοφόρα φυτά άκανθα ή αγκάθια ή άκανθο. Ο Όμηρος  ονομάζει άκανθα του Θεόφραστου και του Διοσκουρίδου τον χαμαιλέοντα [κοινώς χαμοληός] τον μέλανα. Η άκανθα η κεάνωνος του Θεοφράστου και η άκανθα η αγρία του Διοσκουρίδου είναι ίσως η άκανθος η ακανθώδης. Η άκανθα η ερπάκανθα του Διοσκουρίδου είναι η άκανθος η απαλή. Το φυτό χρησιμοποιήθηκε εις την αρχιτεκτονική ως διακοσμητικό υπόδειγμα εις τα κορινθιακά κιονόκρανα από τον Καλλίμαχο τον 5ο αιώνα π.Χ. όπου του αποδίδεται και η εφεύρεσή του. Κάποια παράδοση όπως μας πληροφορεί ο Βιτρούβιος [IV. 1,8] λέει ότι ο Καλλίμαχος εμπνεύστηκε από το εξής γεγονός που βίωσε. Εις τον τάφο νεαρής Κορίνθιας θυγατέρας, η οποία είχε αποθάνει την παραμονή του γάμου της, η τροφός της έθεσε εντός καλάθου [κανίστρου] τα μικροαντικείμενα που ανήκαν εις την αποθανούσα και τα τοποθέτησε επί  του τάφου της. Την άνοιξη βλάστησε μια ακάνθα, της οποίας η ρίζα ήταν εις τον κάλαθο, και οι εύχυμοι βλαστοί της περιέβαλαν αυτόν. Η πλίνθος η οποία κάλυπτε τον κάλαθο, ανάγκασε τους κλάδους και τα φύλλα της ακάνθου να καμφθούν σε σπείρες και έλικες. Αυτό παρατήρησε ο Καλλίμαχος και έτσι εφεύρε το κορινθιακό κιονόκρανο. Ο Μελέαγρος ο οποίος έζησε τέλη 2ου αιώνος π.Χ. με αρχές 1ου αιώνος π.Χ., ο οποίος στο ποίημά του «Στέφανος» παραβάλλει διαφόρους ποιητές με άνθη, άνθος ακάνθης αποδίδει στον ποιητή ΑρχίλοχοΠαλλατιανή Ανθο-λογία», IV.1]. Στην δε κωδική γλώσσα των φυτών, η προσφορά ακάνθων σημαίνει «είσαι αναιδής», ενώ η προσφορά λευκών ακάνθων σημαίνει «με βασανίζεις δεινώς»…Ο μήνας εκτομής των ακάνθων είναι ο Ιούλιος. Είναι γένος φυτών του αθροίσματος των σωρανθών της οικογένειας των συνθέτων, που περιλαμβάνουν 100 είδη. Είναι φυτά ποώδη ετήσια ή πολυετή, τινά λαχανευτικά, άπαντα ακανθόφυλλα, τα οποία φέρουν συνήθως, ταξιανθίες κεφαλών χρώματος ερυθροπορφυρού και σπανιότερον λευκού υποκίτρινου.

Κυριότερα είδη είναι:

α] ο Κάρδος ο πυκνοκέφαλος ή η Cardus pycnocephalus ή tenuiflorus [λατινική ονομασία], το κοινώς εις εμάς μαρουλάγκαθο εις το είδος τούτο αναφέρεται πιθανώς το κίρσιον του Διοσκουρίδου. Ο κάρδος απαντάται εις την πατρίδα μας ευρέως και είναι γνωστός με τις ονο-μασίες: αγκάθι, γαϊδουράγκαθο, γομαράγκαθο κ.α. Είναι φυτό φαρμακευτικό και εδώδιμο. Οι τρυφεροί ανθοφόροι βλαστοί και τα φύλλα τρώγονται μαγειρευμένοι ή ωμοί και θεωρούνται διουρητικοί, χολαγωγοί και τονωτικοί. Εξάλλου τα σπέρματα θεωρούνται αντικτερικά, αντιχολολιθικά, αντιβηχικά και αντιηπατικά.

β] ο Άκανθος η ατρακτυλλίς ή το Silybum marianum Gaertn [λατινική ονομασία ] ή η ακανθώδης ή η Άκανθος η αγρία [ονομασία κατά τον Διοσκουρίδη] η Ακανθίς [ονομασία παρά τοις αρχαίοις] ή το Αγκάθι [λαϊκή ονομασία] ή η Απούρανος [λαϊκή ονομασία εις τις Κυκλάδες].

γ] το Υρήγγιον ή το Σίλυβο του Διοσκουρίδου [ονομασία παρά τοις αρχαίοις] ή η Λευκανκάθα του Θεοφράστου [ονομασία παρά τοις αρχαίοις] ή η Απρινιά ή η Απύρινα [λαϊκές ονομασίες εις τις Κυκλάδες] ή το Μαριανό [από τις σταγόνες γάλακτος της Παρθένου Μαρίας που έπεσαν σε αυτά] [λαϊκή ονομασία] ή το Κουφάγκαθο ή Μουτρούνα ή η Μουτζούνα ή η Παππα-δίτσα ή ο Αγκάβατος  [λαϊκές ονομασίες]

  Το Γαϊδουράγκαθο συλλέγεται άνοιξη.

 Το Γαϊδουράγκαθο ως αφέψημα δίδεται για την καλή λειτουργία του ήπατος αλλά και εις τα προβλήματα αυτού. Το αφέψημα το παρασκευάζουμε ως ακολούθως : σιγανό βράσιμο του γαϊδουράγκαθου για 15-20 λεπτά. Οι ρίζες, ο φλοιός, τα κλωνάρια, οι καρποί συνήθως απαιτούν πιο ισχυρή επεξεργασία από τα φύλλα ή τους ανθούς. Πίνουμε τα αφέψημα από 1 έως 3 κούπες την ημέρα, για κάθε κούπα νερού προσθέτουμε 25 γραμμάρια βοτάνου. Όχι παραπάνω διότι ας είναι ακίνδυνα η παραπάνω ποσότητα θα βλάψει. Παλαιότερα εθεραπεύετο η πανούκλα και η γάγγραινα. [«Το όλον», σελίς 291, Μ. Γρηγορίου, Βιοφυσικός, ειδικός διατροφολόγος]

Η λαϊκή ιατρική στο νομό Αχαΐας μας λέει ότι για τα γαϊδουράγκαθα ή Σκολιάμπρα, τα βράζεις την ρίζα τους και πίνεις για τα αρθριτικά. [«Το Μοίραλι - Από το 1461 έως σήμερα» - Χρήστος Θ. Κανελλάκης].

Απόσπασμα από το βιβλίο - Η Χλωρίδα μέσα από την μυθολογία & την λαογραφία - 2019 - σελίδες 81-82 

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.