Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Νεραϊδοσφόντυλο, της Silverdust - Fairy floss, by Silverdust


Νεραϊδοσφόντυλο, της Silverdust - Fairy floss, by Silverdust - Filo interdentale, di Silverdust - волшебная нить, от Сильвердаст     

 [η φωτογραφία προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα : https://moonchild-ljilja.deviantart.com/art/Dark-Magic-517406204  ]

Είναι ένα αρχαίο πήλινο σφοντύλι, όμοιο προς το σημερινό σφοντύλι. Η λαϊκή μάννα της Τουρκοκρατίας, πίστευε ότι με αυτά τα σφοντύλια έγνεθαν οι νεράϊδες, δηλ. τα μεταχειριζόντουσαν και αυτές για τον ίδιο σκοπό, όπως και οι σημερινές μητέρες. Πίστευαν ότι, όταν κρεμάσουν ένα νεραϊδοσφόντυλο στο παιδί τους και αυτό το ροκάνιζε, δηλ. το έτρωγε σιγά-σιγά, δεν του έπιναν το αίμα οι κακές νεράϊδες ,οι στρίγγλες, οι γελλούδες, τα ξωτικά. Το κρεμούσαν, λοιπόν, με μια κόκκινη κλωστή εμπρός από το στήθος του παιδιού μετά τον τρίτο μήνα. Τα νεραϊδοσφόντυλα τα βρίσκαν συνήθως στα ρέματα, τα τριπόταμα (συμβολή τριών ποταμών), σε νεραϊδόραχες (αρχαία νεκροταφεία), η στα Λενικά (Ελληνικά) σε αρχαιολογικούς χώρους, κοντά σε πηγές, ή ακόμη και μέσα σε σπήλαια, όπου οι νεράϊδες χόρευαν με τους ήχους τύμπανων και όπου τα έχαναν. Τα νεραϊδοσφόντυλα άπό τις εκατοντάδες χρόνια που έχουν περάσει, διότι είναι γνωστά από την προχριστιανική εποχή, έχουν γίνει πολύ εύθρυπτα λόγω της ενώσεως του ανθρακικού ασβεστίου, των αλάτων μαγνησίου και του πυριτικού νατρίου με διοξείδιον του άνθρακος. 
Το παιδί ροκάνιζε συνεχώς τέτοια νεραϊδοσφόντυλα που τρίβονται σαν παξιμάδια και έτσι έπαιρνε περίσσεια ανθρακικού ασβεστίου, μαγνησίου και πυριτικών αλάτων. Η ανώνυμη ελληνίδα μάννα δεν εγνώριζε ασφαλώς την ιατρική αξία του νεραϊδοσφόντυλου.
Κάνω μια μικρή παρένθεση για να καταγράψω τον θάνατο των παιδιών από νεράϊδες, όπως μου τον έχει περιγράψει Θεσσαλιώτισσα μάννα.
Ο θάνατος επέρχεται με τα εξής κύρια συμπτώματα:
1. Λαρυγγικός σπασμός με εισπνευστικό συρριγμό (στριγγλισμόν όπως τον λέει), εξ ου πιστεύουν ότι το έπνιγαν οι στρίγγλες, όπως λένε αλλοιώς τις νεράϊδες. 
2. Σύσπαση των μυών του προσώπου, ιδίως των χειλέων και του στόματος, οπότε παράγεται γέλως σπαστικός, και  
3. σπασμοί, ιδίως των άνω άκρων, δηλ. των χειρών που κάμπτονται και στρέφονται προς τα μέσα και απωθούνται προς τα πίσω, όπως ακριβώς όταν μας αγκυλώσει απότομα αγκάθι. Γι' αυτό λέγει η μάννα «τ' αγγύλωσε η νεράϊδα το παιδί». Τα συμπτώματα αυτά είναι ακριβώς τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του θανάτου από λαρυγγοσπασμόν λόγω ραχιτικής τετανίας. Έχει αποδειχθεί, ότι στα 100 παιδιά που πεθαίνουν από λαρυγγοσπασμό συνεπεία τετανίας, τα 99% είναι ραχιτικά και μόνον 1% οφείλεται σε πάθηση των παραθυρεοειδών αδένων. Η ραχιτική τετανία εμφανίζεται κυρίως σε βρέφη μεταξύ 3 μηνών και 2 ετών λόγω υποασβαιστιαιμίας και υπομαγνησιαιμίας. 
Σήμερα ακόμη η μόνη μέθοδος θεραπείας είναι η προφύλαξη με περίσσεια ασβεστίου και μαγνησίου, η βιταμίνης D, πράγμα που έκανε ασυνείδητα με τα νεραϊδοσφόντυλα η ανώνυμη Ελληνίδα μάννα.

Πηγή: https://urylosmyuosparamyuiomiros1957.blogspot.com/2022/10/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου