Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Σ - Εξερευνώντας την πόλη των Καίσαρων: Η θρυλική χαμένη πόλη της Παταγονίας / Exploring the City of the Caesars: The Legendary Lost City of Patagonia / Esplorando la città dei Cesari: la leggendaria città perduta della Patagonia

  

Ο μύθος λέει ότι η Πόλη των Καίσαρων, αλλιώς γνωστή ως η Περιπλανώμενη Πόλη, υπήρχε κάποτε στην Παταγονία, φωλιασμένη ανάμεσα στη σύγχρονη Χιλή και την Αργεντινή.

Παρά τις φήμες και τις αναφορές που κυκλοφορούσαν για περίπου 200 χρόνια, και τις αποστολές που στάλθηκαν για να προσπαθήσουν να το εντοπίσουν, δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ συγκεκριμένα στοιχεία για την ύπαρξή του.

Το χρυσό, Η αναζήτηση για τις χαμένες πόλεις της Νότιας Αμερικής

 Οι ιστορίες γύρω από τη μυθική Πόλη των Καίσαρων απηχούν ιστορίες άλλων μυθικών χαμένων πόλεων που έχουν συναρπάσει και μαγέψει γενιές ονειροπόλων και εξερευνητών, ειδικά κατά την εποχή του ευρωπαϊκού αποικισμού. Όπως και η περίφημη μυθική Ατλαντίδα του Πλάτωνος, οι δελεαστικές ιστορίες ξεχασμένων πόλεων γεμάτες θησαυρούς έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία των τυχοδιώκτες που αναζητούν τύχη, εμπνέοντας πολλούς να ξεκινήσουν επικίνδυνα ταξίδια στην απέραντη έκταση της Νότιας Αμερικής.

  Πώς να εξηγήσω τη μαγεία μιας εγκαταλελειμμένης πόλεως;» ρώτησε ο Οντ ντε Τοκβίλ στον Άτλαντα των χαμένων πόλεων : Ένας ταξιδιωτικός οδηγός στους Εγκαταλελειμμένους και Ξεχασμένους προορισμούς

Για τον ίδιο τον λόγο ότι κάπου δεν υπάρχει πια, μπορεί να μεταμορφωθεί στην ιδανική πόλη, την πόλη των ονείρων του.

Ακόμη και σήμερα, οι θρύλοι του El Dorado [Το χρυσό], της χαμένης πόλεως του χρυσού στην Κολομβία, συνεχίζουν να εμπνέουν τους κυνηγούς θησαυρών που αναζητούν τον χρυσό του μυθικού βασιλιά του λαού Μουίσκα. Παρόμοιες ιστορίες αφθονούν.  

Στη Χιλή, η Χαμένη πόλη του Ζ είναι ένας φημολογούμενος κόμβος πλούτου που κρύβεται βαθιά μέσα στη ζούγκλα της Χιλής, ενώ στις περουβιανές Άνδεις η Παϊτίτι πιστεύεται από πολλούς ότι είναι η θρυλική τελευταία (και χαμένη) πόλη των Ίνκας. 

Πολλοί πιστεύουν ότι η Πόλη των Καίσαρων υπήρχε κάποτε στην Παταγονία. Αντιπροσωπευτική εικόνα του εθνικού πάρκου Πύργοι του Πόνου, στη νότια Χιλιανή Παταγονία.

Πόλη των Καίσαρων της Παταγονίας  

Η πόλη των Καίσαρων της Παταγονίας έχει μείνει στην ιστορία ως μια μυθολογικά χαμένη πόλη που βρίσκεται κάπου στον Νότιο Κώνο της Νότιας Αμερικής. Με ένα τόσο διάσημο όνομα, είναι σημαντικό να μην το συγχέουμε με το Baiae [περισσότερα στο άρθρο : Ηδονιστική «Βυθισμένη πόλη των Καίσαρων» ανακαταλήφθηκε από δύτες μετά από 1.700 χρόνια] της Ιταλίας, ένα άλλοτε μοντέρνο θέρετρο στο οποίο σύχναζαν άνθρωποι όπως ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Νέρωνας και ο Αδριανός, και το οποίο έγινε γνωστό ως η βυθισμένη πόλη των Καίσαρων αυτή όμως χάθηκαν και έγινε υποβρύχια όταν η ακτογραμμή υποχώρησε λόγω ηφαιστειακής δραστηριότητος στην περιοχή.   

Η πόλη των Καίσαρων στην Παταγονία, που θυμόμαστε ως μια απίστευτα πλούσια πόλη, έχει περιγραφεί ως γεμάτη χρυσό και πολύτιμους λίθους. 

Σε αυτή τη φανταστική πόλη δόθηκαν κτίρια με ασημένιες στέγες, εκκλησίες και πύργους από ίασπη και καμπάνες από χρυσό και της οποίας οι κάτοικοι, αποσυρμένοι από κάθε εξωτερική συναλλαγή, διέθεταν ό,τι φανταζόταν ότι ήταν ευχάριστο», έγραψε ο Francisco Astaburuaga Cienfuegos στο έργο του : Γεωγραφικό Λεξικό της Δημοκρατίας της Χιλής 1899.

 Σε ορισμένες μαρτυρίες, η Πόλη των Καίσαρων περιγράφεται ακόμη και ως το σπίτι μιας θρυλικής φυλής, που μερικές φορές περιγράφεται ως λευκοί γίγαντες με ευρωπαϊκή εμφάνιση. Στο φανταστικό  Άτλαντα.

Οι μεγαλύτεροι μύθοι,ψέμματα και σφάλματα στους Χάρτες, περιγράφει την περίπτωση ενός βιβλίου που δημοσιεύτηκε ανώνυμα το 1764. Το μυθιστόρημα περιελάμβανε εννέα επιστολές που φέρεται να γράφτηκαν στις αρχές του 1600, οι οποίες περιέγραφαν έναν λαό που ήταν γνωστός ως «οι Καίσαρες» που υπήρχε στην 43η ή 44η μοίρα του νότιου γεωγραφικού πλάτους

Ενώ τα γράμματα που αναφέρονται «εφευρέθηκαν πλήρως» από έναν Σκωτσέζο ονόματι Τζέιμς Μπουργκ, το βιβλίο ήταν εμπνευσμένο από τον αρχικό μύθο της Πόλης των Καίσαρων. Αλλά από πού προήλθε στην πραγματικότητα η ιστορία αυτής της μυθικής χαμένης πόλης;

 Ξετυλίγοντας τις ρίζες της αινιγματικής πόλης των Καίσαρων της Παταγονίας Φαίνεται ότι αυτές οι ιστορίες για την Πόλη του Καίσαρα είναι μια συγχώνευση πολλών μυθικών αφηγήσεων που διηγήθηκαν οι αποικιακοί εξερευνητές. Το 1515 ο Ισπανός εξερευνητής Juan de Solis και οι άνδρες του δέχθηκαν επίθεση από ιθαγενείς ενώ αναλάμβαναν μια αποστολή κοντά στο σημερινό Μπουένος Άιρες. Εμπνευσμένες από τις ιστορίες των ιθαγενών ενός ασημένιου βουνού στην ενδοχώρα, το οποίο έγινε γνωστό ως Sierra de la Plata [η οροσειρά των πληρωμών], διαδόθηκε φήμη ότι οι επιζώντες του κόμματος του de Solis - του Ήλιου είχαν πεζοπορήσει στην ενδοχώρα προς την Παταγονία, όπου είχαν συναντήσει μια φανταστική πόλη που κατοικούνταν από μια φυλή λευκοί άνδρες. Η πρώτη αναφορά για την ίδια την πόλη των Καίσαρων προέρχεται από τον Francisco Cesar, έναν καπετάνιο που οδήγησε μια αποστολή για να εξερευνήσει τη σύγχρονη Αργεντινή το 1528. Ο Cesar στάλθηκε σε αυτήν την οδύσσεια από τον Ενετό εξερευνητή Sebastian Cabot, ο οποίος, καθ' οδόν προς τα νησιά Maluku μέσω το Στενό του Μαγγελάνου, αποφάσισε να εξερευνήσει την περιοχή γύρω από το Ρίο ντε λα Πλάτα [Ασημένιο ποτάμι] στη βόρεια Αργεντινή. Η αποστολή του Cabot κατέληξε να ιδρύσει τα πρώτα ισπανικά οχυρά τόσο στη σύγχρονη Ουρουγουάη όσο και στην Αργεντινή.

Καλλιτεχνική αναπαράσταση μιας μυθικής χαμένης πόλης από χρυσό. (ελεύθερο / Adobe Stock)

Πηγή : https://www.ancient-origins.net/myths-legends-americas/city-caesars-00161

https://urylosmyuosparamyuiomiros1957.blogspot.com/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου