Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Π - Ο Λύγξ ή ο Αγριόγατος ο Κρητικός ή Φουρόγατος & της Πελοποννήσου του Όμηρου Ερμίδη / The Lynx or the Wildcat the Cretan or Fourogatos & of the Peloponnese, by Homer Ermidis / La Lince o il Gatto Selvatico il Cretese o Furogatos & del Peloponneso di Homer Hermides



[η φωτογραφία προέρχεται από :  https://www.pasmina.gr/fourogatos-kritis-allazoun-pali-ta-dedomena-bori-na-ine-ontos-tigris-vinteo/] Ο Λύγξ ή ο Αγριόγατος ο Κρητικός ή Φουρόγατος & της Πελοποννήσου.  Ο αγριόγατος είναι ενδημική μορφή του πλατιά εξαπλωμένου στην Ευρώπη Αγριόγατου. Είναι το μόνο άγριο αιλουροειδές της Κρήτης και της Πελοποννήσου (Αρκαδία). Ο αγριόγατος είναι ζώο αιμοβορώτατο και πανούργο, κατά τι μεγαλύτερο της κατοικιδίου γάτας. Το μήκος του σώματός του είναι 60 εκατοστά του μέτρου, της δε ουράς του είναι 30 εκατοστά του μέτρου και ομοιάζει προς μικρή τίγρη. Το πρόσωπό του είναι στρογγυλό, το ρύγχος του είναι βραχύ, η γλώσσα του τραχεία η οποία καλύπτεται από πολλούς κυρτούς κερατοειδείς εις τα εσωτερικά θηλίδια, τα οποία ομοιάζουν με μικρά, πυκνά αγκαθάκια, τα οποία διευκολύνουν εις το λείχη προς καλλωπισμό το τρίχωμά του και να συγκρατεί τα θύματά του. τα δε αυτιά του είναι μεγάλα και τριγωνικά. Οι κόρες των οφθαλμών του λαμβάνουν σχήμα καθέτου σχισμής εις την έκθεση ισχυρού φωτός. Εις δε το αμύδρο φως, ή εις το σκότος γίνονται κυκλικοί δια να δέχονται όλες τις φωτεινές ακτίνες. Εις το πλήρες σκότος οδηγείται και από τα μουστάκια του. Είναι ζώο καθαρά δακτυλόβαμο [βαδίζει με τους δακτύλους του], οι πρόσθιοι πόδες του έχουν πέντε δακτύλους οι δε οπίσθιοι τέσσερεις με οξείς και γαμψούς όνυχες, των οποίων η αιχμηρότητα διατηρείται αμετάβλητος, διότι κατά το βάδισμα το άκρο των δακτύλων του δεν αγγίζουν την γη. 

  Το πέλμα των ποδιών του είναι επίμηκες και ισχυρό. Το τρίχωμά του είναι πυκνό και έχει χρώμα καστανόφαιο με μαύρες ραβδώσεις, η δε ουρά του καλύπτεται από πυκνές μαύρες τρίχες. Η θηλυκιά κτίζει την φωλιά της εις τις ρωγμές των βράχων ή σε πυκνά δένδρα. Στέκεται ολόκληρες ώρες ακίνητη επί των κλαδιών αναμένοντας την λεία της. Την νύκτα εξέρχεται δια την λεία της, οπότε και επιτυγχάνει διότι διακρίνει θαυμάσια εις το σκότος. Αναρριχάται με ευχέρεια εις τα δένδρα όπου και συλλαμβάνει τα μικρά εντομοφάγα πτηνά κατά την διάρκεια που επωάζουν τα αυγά τους. Δια να συλλάβει την λεία της μεταχειρίζεται και πανουργία. Καταδιώκει παντός είδους ζώα, όπως πτηνά, σκουλήκια, φίδια και κατέρχεται έως τις όχθες των ποταμών δια να αλιεύσει ιχθείς τους οποίους υπεραγαπά. [Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, 1927].

  Ζευγαρώνουν κατά το διάστημα Ιανουαρίου έως Μαρτίου. Η εγκυμοσύνη διαρκεί 63 ημέρες. Γεννά από 3-6 μικρά και ζούν 12 έτη. Τα θηλυκά είναι μικρότερα των αρσενικών των οποίων ο χρωματισμός είναι ανοικτότερος. Το κυνήγι της είναι επικίνδυνο αλλά και άκρως απαγορευτικό διότι είναι είδος προς εξαφάνιση.  

Δεν αντέχει εις τα μεγάλα και διαρκή ψύχη. Εις την Κρήτη αμφισβητείτο αλλά το 1996 η ζωολόγος Dorothea Bate ανακάλυψαν έναν φουρόγατο 12, αφού τον συνέλαβαν με παγίδα. [Κρητικό περιοδικό ΣΤΙΓΜΩΝ].  

Απόσπασμα από το βιβλίο : Η πανίδα μέσα από την μυθολογία και την λαογραφία, 2019       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου